Pelastetaan Bio Huvimylly!

Huomenna YLE Teeman Suojele minua -ohjelmasarjaa kuvataan Raahessa. Suojelua kaipaa Bio Huvimylly, johon olen suhteessa paitsi raahelaisuutemme ja katinhäntäläisyytemme vuoksi myös liiketoimien kautta.

Huomista odottaessani ja mainostaessani olen alkanut tajuta, millainen tilaisuus on käsillä. Perinteikäs mutta yhä kaupungissa ainoana elävää kuvaa näyttävä kulttuuriluola saa valtakunnallista näkyvyyttä siinä asiassa, joka tällä hetkellä tärkeimmältä tuntuu. Juuri nyt on olennaista pelastaa Huvimylly. Kun se on hoidettu, digitalisoinnit ja muut uudistukset voivat alkaa.

Laajan näkyvyyden lisäksi televisiokuvaukset antavat paikallisille mahdollisuuden tukea Myllyä. Ei raahelaisilla juuri muita keinoja ole leffateatteriaan puolustaa kuin sanoa mahdollisimman moniäänisesti, että sen halutaan säilyvän. Eikä sitä ääntä kannatta suunnata muualle kuin Soveliuksen säätiölle, jonka vallassa helpoin ratkaisu on.

Ulkopaikkakuntalaista ehkä kiinnostaa, mistä säilyminen kiikastaa. Vuodesta 1937 asti toiminut Huvimylly seisoo vuokratontilla, jonka omistaja-säätiö haluaa tiluksensa muuhun käyttöön. Tilannetta voisi kuvailla kaupunkikulttuurin ja pääoman törmäykseksi mutta samalla se näyttäytyy yksinkertaisesti yksilön ja yhteisön etujen ristiriitana.

Kunnallisdemokratian välityksellä yhteisö voi yksilön – tässä tapauksessa säätiön ja sen harvapäisen hallinnon – voittaa, mutta toistaiseksi viranomainen ei ole saanut toimenpidekieltoa kummempaa aikaiseksi. Pahimmassa tapauksessa talo jää vuokrasopimuksen päätyttyä mätänemään sijoilleen.

Tv-kuvausten lisäksi Huvimyllyä on puolustettu viime aikoina konsertein. Jos ratkaisua ei ala kuulua, raahelaisilla – meillä – on vuosi aikaa kiihdyttää kierroksia. Viimeistään ensi vuoden taiteiden yön soisi keskittyvän maailmani romanttisimman elokuvateatterin tukemiseen. Tai järkkäillään sitä ennen festivaali. Tai jotain. Kyllähän me keksitään.

Traumaisessa ja menneisyyteen katkerasti tarrautuneessa Raahessa Bio Huvimylly edustaa historiaa, jolla on tulevaisuuskin.

.NMP.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s