Haavisto ei ole Niinistön vaihtoehto

Pekka on kuin Chuck.

No niin, myönnetään: dissaan Pekka Haavistoa, koska ärsyttää. Ärsyttää jytkymäinen Pekka on ihana -huutelu Facebookissa, Chuck Norris -meemiä apinoiva @PekkaFacts Twitterissä ja vasemmistolaiset, jotka ovat livahtaneet oikeiston ehdokkaan taakse, koska siellä on joku vielä oikeistolaisempi mukana.

(Ärsyttää niin paljon, että kirjoitan jo toisen kerran presidentinvaalista. Tämäkin kirjoitus käsittelee syitä olla äänestämättä Pekka Haavistoa. Paavo Arhinmäkeä äänestän, koska diggailemme samaa puolueohjelmaa. Ja koska tämä saattaa olla ainoa kerta, jolloin voin äänestää Arhipaavoa. Ja koska Teemu Mäkikin tekee niin aina kissantappovideoiden kuvaustauoilla.) 

Minulla oli hypoteesi, että eihän tämä vihreä ehdokas hirveästi sinisestä eroa vaikka kuinka Haavistoa Niinistön vaihtoehtona ja haastajana pidetään. Useampi vassari on ilmaissut tukevansa Haavistoa kokoomuslaisen vastavoimana. Toisaalta moni on nettivirroissa kertonut arpovansa näiden kahden välillä.

Lähdin olettamustani testaamaan Ylen vaalikoneeseen, jossa voi vertailla kahden ehdokkaan mielipiteitä. Niin varmaan voi kaikissa muissakin, mutta tämän 20 kysymystä olivat muistaakseni ihan hyviä tai ainakin parempia kuin Hesarilla.

Nopea vertailu paljasti tällaisen tilaston:

 • Haavistolla ja Niinistöllä sama vastausvaihtoehto:  20 %*
 • Haavistolla ja Niinistöllä sama tai melkein sama vastausvaihtoehto: 60 %**

Merkittävimmät erot*** näyttävät olevan ehdokkaiden suhtautumisessa Kiinan ihmisoikeustilanteen kommentointiin sekä jatkuvaan talouskasvuun. Haavisto kommentoisi hanakammin ja korostaisi vihreää taloutta.

Vertailun vuoksi vielä Arhinmäen ja Niinistön tilasto:

 • sama vastausvaihtoehto: 20 %*
 • sama tai melkein sama vastausvaihtoehto: 40 %**

Arhinmäen varsinaiset erimielisyydet Niinistön kanssa liittyvät samoihin kuin Haavistolla mutta myös muihin turvallisuuspoliittisiin ja euro-asioihin. Samanmielisyydet taas ovat arvoliberaaleja vastauksia parisuhde- ja maahanmuuttokysymyksiin tai vaikkapa ruotsin kielen asemaan. Haaviston kohdalla teemat ovat samoja.

Ylen kysymyksillä ja minun puolueellisella määrittelylläni Haavisto ei ole selkeästi vaihtoehto Niinistölle. Arhinmäki sitä vastoin on, jos puolipakolla kisaan lähteminen ei haittaa. Yhtä paljon Niinistöä tai Haavistoa voi pitää puolueidensa itsestäänselvinä ehdokkaina, joiden suosion tulouttaminen olisi ollut kokoomukselta ja vihreiltä tyhmää kunnallisvaalivuosipolitiikkaa.

.NMP.

* Vastausten perustelut jätetty huomiotta.
**  Vastausten läheisyys arvioitu ”laadullisin” perustein, ei pelkästään vierekkäisyydellä. Myös perustelut huomioitu. (Esimerkiksi avioliittolakiasiassa kaikki ovat minun mielestäni tarpeeksi samaa mieltä.)
*** Ottaen huomioon, että kysymyksenasettelu on Ylen eikä välttämättä kerro ehdokkaille oikeasti tärkeistä asioista.

2 thoughts on “Haavisto ei ole Niinistön vaihtoehto

 1. Vertailun vuoksi vielä Haaviston ja Arhinmäen vastauksien vertailu:
  Haavistolla ja Arhinmäellä sama vastausvaihtoehto: 50 %*
  Haavistolla ja Arhinmäellä sama tai melkein sama vastausvaihtoehto: 80 %

  (http://bit.ly/w1M6kf, laskin ”melkein samoiksi” vastaukset 1, 8, 9,13, 16 ja 17)

  Olen vahvasti kanssasi samaa mieltä siitä, että omasta mielestä parasta ehdokasta ei missään nimessä saa jättää äänestämättä vain sen takia, että hän ei esim. pääse pressanvaalin toiselle kierrokselle. Toisaalta puolueproofilen hämärtyessä poliittiset ja yhteiskunnalliset arvot hajaantuvat nelikentälle, joten monelle liberaalillle taktikointi on näissä vaaleissa tärkeää.

  Syitä Arhinmäen sivuuttamiseen on myös Haavisto-hypen tuolla puolen. Monen mielestä Paavolla saattaisi olla enemmän annettavaa puolueen parissa kuin ylhäältä, presidenttinä. Tai ehkä hän ei ole vielä tarpeeksi kokenut/kansainvälinen? YLEn vaalikoneessa Arhinmäen selventävät vastaukset vaikuttivat hieman ehdottomilta, mutta sellainenhan saattaisi todellakin virkistää pölyistä instituutiota.

  Mielelläni lukisin ja jakaisin perusteluja sille, miksi Arhinmäkeä kannattaa äänestää, muitakin kuin koko puolueohjelman. Linkkejä, edes?

 2. Yritin miettiä Arhinmäki-argumentteja valmiiksi tätä kirjoittaessa, kun kuitenkin taas kysellään. Ensinnäkin uskon, että jokainen ehdolla oleva on hommaan pätevä. He ovat poliitikkoina kokeneita ja heillä on takanaan omat puoluekoneistonsa ja presidenttinä käytössään sellaiset taustavoimat, joilla ei voi olla hommaa hoitamatta. Siksi kokemus YK-töistä ulkomailla on minulle tässä yhteydessä yhtä arvokasta kuin mielenosoituksiin osallistuminen ilmastokokouksessa.

  Jokainen heistä lienee myös varautunut siihen, että tulevat valituiksi. Puoluekaan ei yhtä miestä kaipaa – varsinkin, kun vaihtoehtona on vasemmistolaisten arvojen esillä pitäminen kuuden vuoden ajan korkeimmalta korokkeelta.

  Paremmin kuin muilla Arhinmäellä on pokkaa aitoon kapitalismikritiikkiin ja EK-leirin sumutusten paljastamiseen. Hän ymmärtää naamioituneena sikaloissa hiipiviä kuvaajia. (Olipas tuskaista agitoida edes tuon verran.)

  Ehdottomuus on hyvä huomio. Arhinmäki on jo kulttuuriministerinä pölyttänyt isojen salien nurkkia, vaikka eihän se tietenkään ole edes vaikeaa. Maailmassa on tarpeeksi ”diplomaatteja” marttiahtisaaria, joille rauha on sitä, että hyvät tappavat pahoja eikä toisin päin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s